Молочний бізнес Черкащини: як вижити в умовах реформування

0
1002

Переробні підприємства з 1 січня 2018 року мали відмовитись купувати молоко у селян, бо воно йде переважно низьким, другим сортом. Але ж у нас в області надходить на молокозаводи з приватних подвір’їв 42 відсотки сировини! Понад 20 тисяч домогосподарств мають молочні заробітки і продукти харчування завдяки утриманню 35 тисяч корів. По державі особисті господарства забезпечують узагалі левову частку — 73 % молочної сировини, зазначає Черкаський край 

Згідно з угодою про асоціацію з ЄС, наша країна добровільно взяла на себе зобов’язання привести вимоги до якості молочної сировини у відповідність до чинного в Євросоюзі регламенту №853/2004. Згідно з ним, до перероблення на підприємствах може бути допущене тільки молоко вищого класу (з бактеріальним обсіменінням не більше 100 тис. умовних одиниць на куб. см). Отримати таке можливо при використанні доїльних апаратів, без контакту молока з руками, моментально його охолодивши.

Але таку технологію забезпечують сьогодні лише сільгосппідприємства, фермерські господарства. Вихід для населення — молочні кооперативи, обладнані холодильниками заготпункти.

Переробні підприємства наразі виготовляють продукцію і з молока другого сорту (в якому допустимо до 3 млн. КУО на куб. см). Та заводи, які отримали дозволи на постачання продукції на ринок ЄС, можуть виготовляти сир, масло й іншу молочку за кордон тільки з молока сорту «екстра», інакше на євроринок зась. А такого обмаль.

Посилити вимоги до якості всієї сировини повинен новий стандарт «Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови». Він мав вступити в дію з 1 січня 2017 року, потім з 1 січня 2018, та його знову повернули на доопрацювання в підкомітет «Молоко і молочні продукти» — перенес­ли впровадження стандарту на 1 липня 2018.

Як повідомив гендиректор Директорату безпеки та якості харчових продуктів Мінагрополітики Микола Мороз у розмові на «112.ua.», паралельно міністерство розробляє наказ, який буде введений у дію до 1 липня 2018 року. Згідно з документом, бакзабрудненість українського молока не повинна буде перевищувати 100 тис. КУО.

Водночас буде передбачено тривалий перехідний період. “Вимоги, встановлені до рівня забрудненості молока, буде відтерміновано як мінімум на п’ять років. З 2023 року вимоги наказу стануть обов’язковими для виконання. Протягом усього перехідного періоду діятиме новий стандарт 3662:2015 (без молока другого класу), добровільний для дотримання. Також упродовж п’яти років можна буде виробляти молоко за технічними умовами”, повідомляє Микола Мороз.

Селяни ж готуються, як мовиться, до покращень уже сьогодні:

— Нам, спасибі, хочуть розв’язати руки, — іронізує власниця худоби Людмила Колісник зі Шполянщини. — Але якби ж то була в селі якась робота і заробітки! Якщо наше молоко не прийматимуть, то ми з двох корів залишимо собі одну.

— Ми вже давно не продаємо молоко заготовачам — невигідно, — констатує Тетяна Власик із Чигиринщини. — Зараз у селі купують молоко по 5-5,5 гривні. А ми переробляємо на сир і сметану, маємо своїх покупців у Черкасах. Заводи навчилися робити молоко без молока, то й ми без них обійдемось!

Залишити відгук

Please enter your comment!
Введіть Ваше ім'я