Найсмачніша риба – з міста без моря

21 Лютого 2012 00:00 Коментарів 1 Гамалиця В. Переглядів: 132

Коли з’явилась ідея робити в Умані рибні шедеври – в неї не повірили: одні посміювались, інші – пророкували банкрутство. Бо в місті, де немає рік і морей, спеціалістів не було. Але всупереч законам бізнесу, торгова марка «Риба'К», яка розпочала своє існування з залізного ангару, нині виготовляє найсмачніші в області оселедці, рибу гарячого копчення, різноманітні рибні шедеври. Серед замовників – типові «рибні столиці» країни: Одеса, Київ, Черкаси, Іллічівськ. Де, здавалося, вистачає своїх виробників...          

Підприємство «Агропромресурси», що володіє торговою маркою «Риба'К», лише 7 років займається рибою. Але воно живе і дає уманчанам роботу, віру в себе і зарплату. В місті, де споконвіку вміли торгувати, робити сільськогосподарську техніку та хліб, змогли створити і відмінну рибну продукцію. При середній зарплаті у 2100 гривень, щомісяця сплачується податків більше, ніж несуть до бюджету всі підприємці-спрощенці міста. І якщо для медицини і бюджетуПеревірено губернатором: Сергій Тулуб, губернатор Черкащини, охоче їсть уманську рибу – податки, то для працівників – комфортні умови праці. Сюди, як паломники, приїздять технологи з інших підприємств країни – вчитись. Як наслідок, працівники вкладають в роботу душу - оселедці, пресерви, копчена і в’ялена риба надзвичайно смачні. ТМ "Риба'К" встановила своєрідний рекорд - с першого разу взяла перемогу у рейтингу "100 кращих товарів України". Щоправда, для підприємства важливіша інша перемога - їх продукцію закуповують супермаркети країни. Найбільше уманської риби їдять у Вознесенську, Первомайську, Одесі, Києві, Умані.

Спасибі кризі за вміння… виживати

Найважче підприємству довелось 2011 році. Щойно завершили будівництво нового цеху, створені умови для роботи і раптом… криза. Тоді підприємству довелось в буквальному сенсі виживати. Кілька разів було на межі закриття.
-          Було дуже непросто. – розповідає головний технолог Олександр Кустовський. – ми боролись за життя. Але обрали чесну конкуренцію: взялись боротись за покупця асортиментом, якістю та смаком. Тоді як деякі виробники почали пропонувати копчену рибу, яку такою робили за рахунок «хімії». Через те, що така риба не бачила коптильні, її ціна нижче. Але для людини то отрута. Я щодня особисто перевіряю якість нашої риби, щойно вона буде готова – який смак, колір.

Нині в Україні проблема із постачальниками риби – її мало і не завжди потрібної якості. Тому найближчі плани підприємства – знайти в оренду ставки, аби самим вирощувати рибу. Щоб вона була екологічно чиста і відповідала найвищим стандартам. Аби риба, вироблена в Умані, стала обов’язковим атрибутом на столі не тільки уманчан і українців, а й європейців.

Доступно: боротись з кризою на «РибаКу» вирішили асортиментом, якістю і доступними цінамиЩо варто спробувати
- риба гарячого копчення: скумбрія, соняшник,
- тюлька копчена – до пива
- унікальне асорті з 4 видів риби в олії: оселедець, горбуша, скумбрія, лосось
- товстолоб солоний в олії
- кальмар в олії
- салака копчена натуральна, в олії
- скумбрія з горбушою в олії.

Досье
Директор підприємства Леонід Кучерявий розпочинав свою роботу на підприємстві «Уманьферммаш». Потім відкрив власний бізнес, тривалий час заради розвитку підприємства жив в боргах, проживає у звичайній квартирі. Нині він член виконкому. Про себе говорити не любить, при можливості допомагає спортсменам. Вважає, що пресі треба писати за людей праці. Про тих, хто щоденною працює, будує майбутнє – своє і країни. А не «крутити» в єфірі «дом 2», кримінал та політиків. Справжні герої – ті хто працюють. Прославляти треба їх

Цікавий факт про рибу
Найбільше риб’ячого жиру, який дуже корисний для здоров’я, у… тюльці. Тому вона надзвичайно корисна дітям і дорослим

           Чому уманська риба краща
-          без фарби
-          виготовляється за європейськими санітарними нормами
-          не містить консервантів группи Е

Справжня риба:відрізнити справді копчену рибу від підробки, нашпигованої «рідким димом» та фосфатами, можна по дірці від шампура або обв’язці з нитки. В коптильні вона може коптитись лише так

 

Коментарі: